Naši su stari pripremali tjesteninu od biranih sorti pšenice te ju ovisno o mogućnostima oplemenjivali jajima, a za prilog ili "contorno" poznatom krčkom janjetinom ili plodovima mora, svježim ili sušenim.
Tako su šurlice, komadić tjesta rukama oblikovan oko pletaće igle i jagnjeći žgvacet sa dodatkom ribanog ovčjeg sira postali neizostavni obrog svih naših svadbi, krštenja i velikih događaja u obiteljima hrvatskog primorja i otoka.
Da je to jelo sraslo sa nama vidljivo je i iz raznolikosti imena koji se daju istom obliku: šurlica kao opće prihvaćeni pojam, šurle u romaniziranom gradu Krku ili valjcić u Baški. Varijacije imena i oblika doživljava kvadratić od tjestazvan makarun, tak ili priko prsta također obilježje svečanih trenutaka primorskog i otočkog puka.
Otok Krk
Otok Krk Virtualni jumbo plakati
Povećajte svoju vidljivost na internetu! Plati jednom, oglašavaj se godinama!!!